روانشناسی مهاجرت: چطور با چالشهای مهاجرت کنار بیاییم؟
روانشناسی مهاجرت: چطور با چالشهای مهاجرت کنار بیاییم؟
روانشناسی مهاجرت شامل بررسی علتهای مهاجرت افراد از شهر یا کشور محل تولدشان، چالشهای بعد از مهاجرت و راهکارهای مواجهه با آن است.
مهاجرت مساله جدیدی نیست و بشر در طول تاریخ همیشه برای زندگی بهتر از محل تولد خود به نقاط دیگر مهاجرت میکرد.
روانشناسی مهاجرت: چرا افراد از شهر یا کشور خود مهاجرت میکنند؟
مهاجرت افراد به دلایل متفاوتی اتفاق میافتد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- بعضی از کشورها درگیر ناامنی و جنگ هستند؛ خانههای افراد بمباران و زندگی عادی مردم مختل شده است. این موضوع از دیرباز دلیل اصلی مهاجرت انسانها بوده است.
- در بعضی از کشورها، شرایط اقتصادی بهقدری سخت است که افراد جامعه نمیتوانند هزینههای زندگی خود را تامین کنند یا رفاه نسبی داشته باشند.
- گاهی بههم ریختگی ساختار اجتماعی باعث میشود افراد نگران آینده خود یا فرزندانشان باشند و برای ساختن آینده بهتر، مهاجرت کنند.
- تغییرات اقلیمی، خشکسالی و آلودگی هوا دلیل دیگری برای مهاجرت است. به دلیل تغییرات اقلیمی، امکان کشاورزی و دامپروری در بعضی از مناطق وجود ندارد و اشتغال و معیشت عامل اصلی مهاجرت خواهد بود.
- یکی از مهمترین دلایل مهاجرت جوانان، ادامه تحصیل در رشتههایی است که در دانشگاههای شهر یا کشور خودشان ارائه نمیشود. در کشور ما عدم قبولی در کنکور یکی از دلایل اصلی مهاجرت جوانان است.
مزیتهای مهاجرت چیست؟
- مهاجرت کردن امکانات جدیدی را دراختیار شما قرار میدهد که شاید در محل تولدتان نمیتوانستید به آنها دست پیدا کنید؛ مثل شغل بهتر، ادامه تحصیل در رشته دلخواه یا امکانات رفاهی بیشتر.
- میتوانید به ساختن آینده بهتر برای خودتان و فرزندانتان امیدوارتر باشید.
- از مشکلات مختلفی که در کشور خودتان با آنها مواجه بودید، رها میشوید.
- اگر به کشور پیشرفتهای مهاجرت کنید میتوانید به جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا دسترسی داشته باشید.
- چالشهای مهاجرت موجب میشود استعدادها و توانمندیهای جدیدی را در وجودتان کشف کنید که درصورت زندگی در وطن و کنار خانوادهتان از وجود آنها بیخبر میماندید.
- در کشور جدید باید سبک زندگی جدیدی را تجربه کنید و زندگی وسیعتری را تجربه خواهید کرد.
روانشناسی مهاجرت: سختیها و چالشهای مهاجرت چیست؟
- مهمترین و اولین چالشی که اکثر مهاجران با آن مواجه میشوند، دوری از خانواده، دوستان و احساس دلتنگی و تنهایی است.
- اگر از قبل تمام جنبههای مهاجرت و زندگی در کشور مقصد را بررسی نکرده باشید، ممکن است دچار سرخوردگی شوید.
- چنانچه به کشوری مهاجرت کنید که مهاجرپذیر نیست، ممکن است توسط شهروندان آن کشور نادیده گرفته شوید یا حتی تحقیرتان کنند. شاید احساس کنید عضو ناهمگونی از آن اجتماع هستید و عزت نفستان تحت تاثیر قرار بگیرد.
- اگر به زبان کشور مقصد مسلط نباشید، مشکلات زیادی را تجربه خواهید کرد.
- تا زمانی که شغل ثابتی پیدا کنید، باید چالشهای مالی را تحمل کنید.
- برای ارتقا شغلی و به دست آوردن اعتبار اجتماعی باید با شهروندان آن کشور رقابت کنید و راه سختی را درپیش خواهید داشت. مواجه شدن با تبعیض یا نژادپرستی کاملا به کشوری که به آن مهاجرت کردهاید، بستگی دارد.
- اگر ازنظر روحی آمادگی لازم را نداشته باشید، ممکن است دچار افسردگی یا اضطراب شوید.
- درصورتیکه نتوانید به اهدافتان برسید یا مجبور به بازگشت شوید، احساس بدی نسبت به خودتان پیدا خواهید کرد و ممکن است اعتماد به نفس شما آسیب ببیند.
روانشناسی مهاجرت برای مدیریت این چالشها چه کمکی به شما میکند؟
قبل از مهاجرت
- قبل از اینکه مهاجرت کنید باید درباره کشور مقصد کاملا تحقیق کنید. معمولا افراد درباره کیفیت دانشگاهها، شرایط اقتصادی و زیباییهای طبیعی کشورها پرسوجو میکنند؛ اما مسائل فرهنگی و اجتماعی را که بسیار مهم و پرچالش هستند، فراموش میکنند.
- آشنایی با فرهنگ و ارزشهای کشور مقصد قبل از سفر، فرایند سازگاری شما را آسانتر میکند.
- نگاه رویایی به مهاجرت نداشته باشید؛ بلکه واقعیتهای آن را ببینید. خودتان را برای روبرو شدن با تغییرات مهم و اساسی آماده کنید. اگر آمادگی نداشته باشید، مشکلات کوچک تاثیر بزرگی روی سلامتی روان شما خواهند گذاشت.
- فرایند مهاجرت به یک کشور غریبه و دوری از خانواده و محیط آشنا، همراه با استرس است. با کمک روانشناسی مهاجرت میتوانید این استرس را مدیریت کنید.
- اگر پیش از مهاجرت، دچار مشکلاتی مثل افسردگی، اضطراب و وسواس هستید، حتما پیش از مهاجرت برای درمان آنها اقدام کنید؛ طبق تحقیقات انجام شده، مهاجرت احتمال ابتلا به اختلالات روانی یا تشدید آنها را بیشتر میکند.
- مهاجرت غیرقانونی مشکلات گسترده ای را برایتان ایجاد میکند؛ حتما ازطریق قانونی و با خیال راحت سفر کنید. ممکن است کمی از برنامههایتان عقب بمانید، اما امنیت و آرامش بیشتری خواهید داشت.
بعد از مهاجرت
- ویژگیهای شخصیتی، شرایط روانی و آمادگی ذهنی شما کمک میکند راحتتر با محیط جدید سازگار شوید.
- احتمالا مستعد بروز مشکلات خلقی یا روحی مثل افسردگی، اضطراب، خشم ناشی از تبعیض یا احساس گناه ناشی از ترک خانواده و کشور هستید. بیشتر از خودتان مراقبت کنید و به احساسات خود توجه کنید. اگر قبل از مهاجرت، شناخت خوبی از ویژگیهای شخصیتی خود کسب کرده باشید، چالشهای شما در این مرحله کمتر خواهد بود.
- بهاندازه کافی بخوابید و استراحت کنید؛ خودتان را از تفریح و گردش در طبیعت محروم نکنید.
- برای کاهش احساس تنهایی و دلتنگی خود، سعی کنید از امکانات تکنولوژی برای ارتباط با عزیزانتان بهخوبی استفاده کنید. همچنین در کشور مقصد با افراد همزبان در ارتباط باشید. اگر شاغل نیستید، خودتان را در خانه حبس نکنید. شرکت در فضاهای عمومی هم به یادگیری زبانتان کمک میکند و هم باعث میشود سریعتر خودتان را عضوی از آن جامعه بدانید.
- استقلال مالی هم اضطراب شما را کم میکند و هم باعث میشود احساس کنید در کشور مقصد، فرد مفیدی هستید. حتی اگر در اوایل مهاجرتتان از ایران برایتان پول میفرستند، باز هم به فکر پیدا کردن یک شغل براساس قوانین آن کشور باشید.
- اگر دارای فرزند هستید، درگیریهای ذهنی شما در فرایند مهاجرت باعث نشود به او کمتر توجه و محبت کنید.
- سازگاری کودکان با فرهنگ و سبک زندگی جدید، زودتر اتفاق میافتد؛ این مساله ممکن است باعث ایجاد چالشهایی بین شما و فرزندانتان شود. از قبل خودتان را برای این موضوع آماده کنید و درصورت لزوم از مشاور راهنمایی بگیرید.
- اگر فرزندتان در پیدا کردن دوست و همبازی دچار مشکل شود یا نتواند با شرایط مدرسه جدید، کنار بیاید از مشاور کودک کمک بخواهید.
نکات پایانی
مهاجرت همراه با چالش و تغییر است؛ روانشناسی مهاجرت به شما کمک میکند پیش از رفتن، خودتان، اهدافتان و توانایی روحی مواجه شدن با این چالشها را ارزیابی کنید و بعد تصمیم بگیرید.
بعد از مهاجرت هم شما را برای سازگاری سریعتر و پیشرفت بیشتر راهنمایی میکند.
شاید به این مقالات هم علاقه داشته باشید:
مشاوره آنلاین چیست و چطور میتوانیم از آن استفاده کنیم؟
راهکار های خودمراقبتی چیست ؟ | روانشناسی خودمراقبتی