۷ اثر مهم طلاق بر نوجوانان | تاثیر طلاق بر نوجوان

اثر طلاق بر نوجوان - دکتر نجفی زادگان - روانشناس تخصصی نوجوان

۷ اثر مهم طلاق بر نوجوانان | تاثیر طلاق بر نوجوان

طلاق یکی از راه‌کارهایی است که در صورت داشتن یک ازدواج ناموفق می‌توان از آن استفاده کرد. همان‌طور که می‌دانید، طلاق می‌تواند اثرات سو و منفی بسیاری را برای هر یک از طرفین رابطه به جای بگذارد.

البته این اثرات منفی بیش از هر کسی متوجه فرزندان خواهند بود و می‌توانند جوانب مختلف زندگی آن‌ها را دچار مشکل کنند. در صورت وقوع طلاق، گاه شاهد هستیم که فرزندان حتی بیش از خود والدین از اثرات سو طلاق رنج می‌برند.

از آن جایی که نوجوانان آسیب پذیر‌تر از سایر گروه‌های سنی هستند، دور از ذهن نخواهد بود که بیش از دیگر فرزندان با مشکلات پس از طلاق دست و پنجه نرم کنند. نوجوانان، حتی اگر در بهترین و شادترین شرایط خانوادگی زندگی کنند،

به دلیل ترشح هورمون‌های بلوغ در معرض آسیب قرار خواهند داشت؛ در نتیجه داشتن احساسات منفی بسیار شدید به دنبال طلاق در نوجوانان دور از ذهن نخواهد بود. در این مقاله قصد داریم تاثیر طلاق بر نوجوانان را بررسی کنیم و شما را با این موضوع حساس آشنا نماییم.

مقایسه تاثیر طلاق بر نوجوانان در مقایسه با سایر گروه‌های سنی

همان‌طور که گفتیم، نوجوانان بیشتر از سایر گروه‌های سنی در معرض تاثیرات ناشی از طلاق هستند و نوجوانی میتواند بدترین سن برای طلاق محسوب می‌شود؛ چرا که کودکان در سنین کم به خوبی قادر به تحلیل مسائل و واقعیات نیستند؛

اما نوجوانان توانایی بیشتری برای بررسی واقعیت دارند. یکی دیگر از تفاوت‌هایی که در رابطه با تاثیر طلاق بر نوجوانان و کودکان وجود دارد این است که کودکان تاثیرات موقتی‌تری را در مقایسه با نوجوانان تجربه می‌کنند.

کودکان ممکن است پس از طلاق تنها درجاتی از غم و اندوه را تجربه کنند و از شرایط موجود ابزار نارضایتی کنند؛ اما نوجوانان جدایی والدین را نوعی خیانت می‌دانند. همین مسئله موجب می‌شود که نوجوانان بیشتر از سایر گروه‌های سنی پس از طلاق از والدین خود فاصله بگیرند.

بچه‌های طلاق در نوجوانی

تاثیر طلاق بر نوجوانان به شکل‌های مختلفی بروز می‌کند و رفتارهای متفاوتی را در این گروه سنی به همراه خواهد داشت. از جمله برخی واکنش‌هایی که نوجوانان در مقابل طلاق از خود نشان می‌دهند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طلاق می‌تواند احساس خشم نسبت به والدین را در نوجوانان تحریک کند. این خشم ممکن است به یکی از والدین یا هردوی آن‌ها معطوف شود و با واکنش‌هایی مانند فریاد زدن یا صدا کردن والدین با اسم کوچک بروز پیدا کند. این احساس خشم می‌تواند حتی به کناره‌گیری نوجوان از روابط خانوادگی منجر شود.
  • تاثیر طلاق بر نوجوانان می‌تواند به شکل رفتارهای نامناسب و قطع ارتباط کامل با یکی از والدین و طرفداری از والد دیگر بروز پیدا کند.
  • نوجوانان پس از طلاق معمولا احساس نیاز بیشتری به گذراندن اوقات خود با دوستان پیدا می‌کنند و در تلاش هستند که تا حد ممکن از محیط خانه و خانواده دور باشند. این تمایل به دوری به حدی زیاد است که گاه نوجوان در صورت منع شدن از انجام آن، با رفتارهای پرخاشگرانه با والدین خود مقابله می‌کند.
  • حس مسئولیت پذیری در نوجوانان پس از طلاق به میزان زیادی کاهش پیدا کرده و همین موضوع نوجوان را از شرکت در فعالیت‌های روتین باز می‌دارد. این مسئولیت ناپذیری غالبا به صورت افت شدید در نمرات یا عدم حضور در کلاس‌های درسی مشخص شود.
  • اثرات طلاق در نوجوانان می‌تواند به شکل‌های شدیدتری از جمله انجام رفتارهای پر خطر مانند سو مصرف مواد مخدر و برقراری روابط جنسی خطرناک بروز پیدا کند.
  • البته همیشه تاثیر طلاق بر نوجوان به این شکل بروز پیدا نمی‌کند. در بعضی از موارد ممکن است نوجوان پس از طلاق والدین خود در راه اصطلاح رفتارهای منفی تلاش کند یا به دنبال راهی برای بهبود نمرات درسی خود باشد. این اعمال ممکن است به دنبال احساس گناه در نوجوان بروز پیدا کنند و نوجوان به دلیل این که خود را مقصر طلاق والدین می‌داند به دنبال بهتر کردن عملکرد خود باشد تا به این شکل بتواند والدین را برای صلح مجاب کند.
  • تمایل به بزهکاری و وارد شدن سایر آسیب‌های اجتماعی به نوجوان را می‌توان از دیگر اثرات منفی دانست که پس از طلاق این گروه سنی را تهدید می‌کنند.

تاثیر طلاق بر نوجوان در آینده

تاثیر طلاق بر نوجوانان تنها به زمان حال معطوف نمی‌شود و این گروه سنی در آینده با معضلاتی از جمله اضطراب و ترس از ازدواج، ناسازگاری و بی اعتمادی به جنس مخالف، محتاط بودن در برقراری روابط، تمایل به برقراری روابط موقتی برای اجتناب از تعهد، تمایل به خروج از رابطه با بروز هر مشکل و… مواجه شوند.

والدینی که در آستانه طلاق قرار دارند چه کنند؟

همان طور که گفتیم، آسیب‌های وارده ناشی از طلاق به نوجوانان می‌توانند بسیار آسیب رسان باشند. از این رو دکتر موریس گورین، متخصص اطفال، مطالعاتی را در این حوزه انجام داده و پیشنهاداتی را برای والدینی که در آستانه طلاق هستند مطرح می‌کند. از جمله این پیشنهادات کارساز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زمانی که تصمیم‌گیری خود را برای طلاق نهایی کرده‌اید با فرزند خود صحبت کنید و به او بقبولانید که مسبب و باعث و بانی این اتفاق او نیست. سعی کنید برای فرزند نوجوان خود این موضوع را شفاف سازی کنید که این تصمیم‌گیری، یک تصمیم‌گیری دو طرفه است که هر دوی شما با آن موافق هستید.
  • چنان‌چه قصد دارید نیازهای فرزند نوجوان خود را بعد از طلاق به طور کامل برطرف کنید، به او بفهمانید که لازم نیست از بابت برطرف شدن نیازهای خود در آینده نگرانی داشته باشد.
  • به فرزند نوجوان خود بفهمانید که تصمیم‌گیری شما در رابطه با جدایی کاملا جدی است.
  • با نوجوان خود در رابطه با این که هر دوی شما به او علاقه دارید و در آینده به خوبی و با محبت با او برخورد خواهید کرد صحبت کنید.
  • چنان‌چه پدر نوجوان شما در آینده با او ارتباط کمی دارد، سعی کنید ارتباط مناسبی بین نوجوان و یکی از بستگان نزدیک مذکر او برقرار کنید.
  • پس از طلاق بهتر است نوجوان در محیطی آشنا مانند مدرسه یا محله قدیمی خود باقی بماند و از آن جا دور نشود.
  • در صورت امکان، برنامه‌ای تدارک ببینید که در آن فرزند شما به طور مداوم اوقات خود را با والدین بگذراند.
  • هرگز و با هیچ بهانه‌ای نوجوان خود را از ارتباط با والد دیگر منع نکنید.
  • در روزهای خاصی که برای نوجوان شما مهم هستند برنامه‌ای تدارک ببینید.
  • حتی اگر همسر سابق شما مایل به پیروی از این قواعد و قوانین نیست، شما بر انجام وظایف خود تاکید کنید و در صورت نیاز برای حل مشکلات خود کمک بگیرید.

افسردگی و امکان خودکشی پس از طلاق والدین در نوجوانان

ممکن است نوجوان شما پس از طلاق به شدت افسرده شود یا حتی دست به خودکشی بزند. فشارهای زندگی در کنار فشار وارده بر اثر طلاق والدین و در دسترس بودن روش‌های مختلف خودکشی امروزه نوجوانان را بیش از پیش در معرض خطر خودکشی قرار می‌دهد. برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقی بهتر است با نوجوان خود در رابطه با این موضوع صحبت کنید و به او بفهمانید که به احساساتش توجه دارید و در صورت لزوم او را از خودکشی باز دارید.

جمع بندی

در این مقاله در رابطه با تاثیر طلاق بر نوجوانان با شما صحبت کردیم و دیدیم این عمل تا چه حد می‌تواند اثرات مخرب خود را بر فرزند نوجوانان شما تحمیل کند. نوجوانان بیش از هر گروه سنی نیاز دارند که با موضوع طلاق والدین خود کنار بیایند؛ در نتیجه اگر در آستانه طلاق هستید، بهتر است علاوه‌بر عمل به توصیه‌هایی که در این مقاله به آن‌ها اشاره کردیم، در صورت لزوم از یک روانشناس یا فرد متخصص کمک بگیرید.

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
راهنمای جامع مقابله با افسردگی

هر آنچه درباره افسردگی باید بدانید + آزمون سنجش افسردگی

آنچه در این پست میخوانید پرسشنامه افسردگی + آنلاین و رایگانچه کسی افسرده میشود؟علت های افسردگی چیست؟چطور رفتار پر افسردگی…

بیشتر بخوانید
درمان بیخوابی

بیخوابی را چگونه درمان کنیم ؟ | علت + ۱۲ درمان بدون دارو

آنچه در این پست میخوانید چگونه بر بیخوابی غلبه کنید۱- نظم دادن به زمان خواب۲- جلوگیری از چرت زدن۳- تخت‌خواب…

بیشتر بخوانید
تعرض جنسی در کودکان و آسیب در بزرگسالی

سو استفاده جنسی از کودکان و مشکلات در بزرگسالی ؛ آری یا خیر ؟!

آنچه در این پست میخوانید آیا قربانی سو استفاده جنسی شدن در دوران کودکی به بروز مشکلاتی در دوران بزرگسالی…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.