بهترین روانشناس چه کسی است ؟
ویژگی های بهترین روانشناس
داشتن اطلاع از این که بهترین روانشناس چه ویژگی هایی دارد میتونه هم برای افرادی که به دنبال درمانگر هستند مفید باشه
و هم برای کسانی که روانشناسی رو به عنوان یک حرفه انتخاب میکنند .
یک روانشناس خوب دارای ویژگی هایی باید باشه که یک بخش هاییش ذاتی و یک بخش هاییش کسب شده از محیط پیرامونی اش هستش .
روانشناس موفق دارای یکسری ویژگی هایی هستند که در ادامه میخواهم در مورد هر کدوم از اون ها توضیح دهم .
همیشه سر تدریس در کلاس روانشناسی بالینی برای دانشجویان به این نکات تاکید موکد میکنم و به نظرم این ویژگی ها مقدم بر مهارت در رویکرد های درمانی میتونه یک روانشناس رو به سمت بهترین روانشناس بودن نزدیک کنه
یک جمله ی معروف در مسیر رواندرمانگر شدن هست که میگه ، اگر کمک مثبتی در اتاق درمان انجام نمیدی لااقل آسیب نزن
قبل از بررسی ویژگی های خیلی عمیق تر بهترین روانشناس میخواهم به صورت اجمالی یکسری ویژگی ها رو براتون توضیح بدم .
بررسی اجمالی ویژگی های بهترین روانشناس
- یک درمانگر خوب شنونده و مشاهده گر ماهریاست . درمانگری که بیش از حد درباره خودش صحبت میکنه ، به شما گوش نمیده ، و تاثیر منفی در فرآیند درمان برای درمانجو ایجاد میکنه .
- یک درمانگر خوب کاملا حضور داره .ب هترین روانشناس حواسش به مسایل عاطفی و زندگی روزمره خودش پرت نمیشه . در عوض ، یک روانشناس ماهر به مشکلات و مسایل مراجع خودش متمرکز هستش .
- یک روانشناس خوب رازداره . بهترین روانشناس حتما باید حریم شخصی مراجعش رو حفظ کنه و اطلاعات خصوصی اون ها رو در فضای مجازی و هیچ جای دیگه چه در فضای های خصوصی و یا عمومی مطرح نکنه
یک نکته ی مهم وجود داره که الان در شبکه های مجازی مثل اینستاگرام یکسری روانشناس هایی وجود دارن که خیلی راحت بدون این که اصول رازداری رو حفظ کنند در مورد مسایل خصوصی مراجعانشون صحبت میکنند .
یادمه چند هفته پیش یک لایو از یک خانم بلاگر داشت پجش میشد که داشت با روانشناسش به صورت لایو جلسه رواندرمانی رو برگزار میکرد ، دوستان عزیزم این دسته از اتفاق ها به شدت میتونه روند درمان رو مختل کنه و آسیب های جبران ناپذیری رو وارد کنه . - بهترین روانشناس رواندرمانگر خاص خودش رو داره . مهم هستش که یک درمانگر آگاه باشه که تجربه بیمار بودن چگونه هستش ، و چگونه فرآیند درمانی انجام میشه . و همچنین شناخت درمانگر از خودش کمک میکنه تا مسایل شخصی خودش رو بهتر درک کنه و در درمان موفق تر باشه .
- بهترین روانشناس حرفه ای هستش .حرفه ای بودن یعنی ایجاد یک محیط حرفه ای . محیط حرفه ای در فضای رواندرمانی ایجاد امنیت ، اعتماد و حفظ مرز رو بین درمانگر و مراجغ ایجاد میکنه .
اینها نکات اجمالی در مورد بهترین روانشناس هستش حال در ادامه میخوام از ویژگی های بهترین روانشناس صحبت کنم .
ویژگی های بهترین روانشناس
در ادامه ویژگی های مهمی که یک روان درمانگر خوب داره رو براتون توضیح میدهم :
همیشه در حال یادگیری بودن
روانشناسی که میدونه در این رشته پایانی وجود نداره و به صورت همیشگی باید در حال مطالعه ی مقالات و کتاب های حوزه های تخصصیش باشه یک رواشناس توانا هست .
در روانشناسی رویکردهای درمانی و مطالب جدید به طور مداوم در حال پیشرفت و رشد هستند ،
رواشناسان باید با شرکت در سمینارهای روانشناسی ، بررسی یافته های جدید و هم نظری با همکاران حوزه های تخصصی خودشون ،
دانش خودشون رو به صورت پویا حفظ کنند .
اگر روانشناس در حوزه ای که دانش و یا مهارت لازم رو نداشته باشه و در اون زمینه پذیرای مراجع و درمانجو باشه به طور قطع به اون فرد آسیب میزنه و نتیجه های بر عکس رو برای درمانجو ایجاد میکنه
یادآوری یک نکته اینجا مهم است و اون اینه که وقتی یک فرد به یک روانشناس مراجعه میکنه باید نسبت به تخصص اون فرد در زمینه مشکلی که داره مطمین بشه .
توصیه های نامناسب و رسیدن به تشخیص نادرست میتونه به درمانجو آسیب جدی بزنه
بهترین روانشناس همیشه خودش رو رصد میکنه و اگر متوجه بشه که اگر در زمینه ای نیاز به دانش افزایی حرفه ای داره ، اقدام کنه .
همدلی ، ویژگی مهم در یک روانشناس خوب
بهترین روان درمانگر نسبت به تفاوت های همدردی و همدلی آگاه هست ، و مهارت های لازم برای کسب همدلی مناسب رو دریافت کرده ، یک روانشناس خوب نسبت به تغییرات بدنی و روانشناختی مراجع آگاه هستش و نسبت به زبان بدن درمانجو واکنش صحیح میده .
مهارت های مثل مهارت گوش دادن فعال و صبر کردن مناسب ، مراجع رو تشویق میکنه که افکار و احساسات سرکوب شده اش رو با درمانگر به اشتراک بگذاره .
همدلی مناسب ، فضای امنی رو برای مراجع ایجاد میکنه که احساسات شدید و انکار شده و سرکوب شده رو به صورت امن تجربه کنه
و درمانچو احساس بهتری رو بعد از مواجه شدن با احساسات سرکوب شده اش کنه .
مهارت حل مساله
یک روانشناس خوب هیچ موقع راهکار نمیده ، بلکه فضای امنی رو برای مراجع ایجاد میکنه که درمانجو به سمت حل مساله درست قدم برداره .
بهترین روانشناس صبورانه با مراجعش گفتگو میکنه ، مشکلات رو کشف میکنه ، و دلایل احساس های ناخوشایند و ناراضایتی های زندگی رو پیدا میکنه .
با طی شدن این مسیر و توانمند کردن درمانجو مثل افزایش مهارت جرات مندی و افزایش مهارت تنظیم هیجان ، درمانجو به سمت حل مساله درست قدم بر میداره
چارچوب ها و مرزهای مناسب در اتاق درمان
بهترین رواندرمانگر به مرزها پایبند هستش و هرگز از خطوط قرمز حرفه ای درمانی و حرفه ای عبور نمی کنه .
روانشناس خوب فاصله ی شخصی مناسبی رو بین خودش و درمانجو ایجاد میکنه .
اگر یک روانشناس در بین جلسات در دسترس نیست ، روش های مناسبی رو در اختیار درمانجو میگذاره ، به طوری که اصول بالینی و حرفه ای کار مورد آسیب قرار نگیره
روابط دوستانه ، روابط کاری و روابط عاشقانه به هیچ عنوان با درمانجویان نباید اتفاق بیوفته ، و هر کدام از این ها نشان دهنده رفتار غیر حرفه ای و نامناسب روانشناس با مراجع است .
این رو همیشه بدونید بهترین روانشناس هیچ وقت روابط دوستانه ، کاری و عاشقانه رو به مراجعینش تجربه نمیکنه .
قابل اعتماد بودن روانشناس
روانشناسان خوب با تاکید بر رازداری نشان میدهند که میتوان به آن ها اعتماد کرد .
درمانجویان قبل از شروع جلسات تراپی باید به حقوق خود آگاه باشند و گفتن این موارد به صورت صریح میتونه قابل اعتماد بودن درمانگر رو بیشتر کنه
حتی گفتن استثناهای رازداری به درمانجو این قابل اعتماد بودن رو بیشتر میکنه .
این استثناهای رازداری در اتاق درمان یعنی آسیب جدی که فرد به خودش و یا دیگری بخواهد وارد کند .
درمانگر خوب به درمانجویان این اطمینان رو میده که میتونند آزاده فکر کنند ، آزادانه احساساتشون رو بیان کنند و بدون هیچ قضاوتی شنیده میشوند .
بهترین روانشناس فضای بیان بازخورد در اتاق درمان رو ایجاد میکنه ، و میدونه که بیان بازخورد میتونه کیفیت جلسات تراپی رو بسیار بالا ببره .
صبوری
یک رواشناس خوب اینو میدونه که تغییرات یک شبه نیستند و به مشکلات و معضلات نگاه واقع بینانه تری داره .
رفتارهای آسیب زننده و یا الگوهای ناسازگار روانشناختی به سرعت تغییر نمیکنند .
بهترین روانشناس به جای اینکه به درمانجو بگه باید چه چیزی رو تغییر بده یا چجوری باید این تغییر رو اعمال کنه ، با صبر و حوصله مراجع رو در مسیر خودشناسی میگذاره و تا خودشناسی صحیح راهنماییش میکنه
درمانگر و درمانجو به این موضوغ به توافق میرسند که پیشرفت یک مسیر رو به رشد همیشگی نیستش ، بلکه یک مسیر غیر خطی هستش که بازگشت و پسرفت یک اتفاق طبیعی در این مسیره .
آگاهی به حساسیت های بین فرهنگی
بهترین روانشناس ساختارهای اجتماعی مثل ، قدرت ، نژاد ، تفاوت های فرهنگی ، اختلاف های طبقاتی و .. رو درک میکنه .
یک روانشناس خوب تعصبات شخصی خودش رو میشناسه و با اونها مقابله میکنه و در عین حال تلاش میکنه که در رفتار حرفه ای خود منصفانه ، بدون قضاوت و طبق چارچوب ها عمل کنه .
سخن پایانی
اگر چه تمام مواردی که گفتم مهم و لازمه که بهشون توجه کنید . ولی دقت کنید که خوب بودن درمانگر به معنی بی نقص بودن اون نیست .
بلکه نیازه که درمانگر به اندازه کافی خوب باشه و اصول حرفه ای درمانگری رو در رابطه به درمانجوهاش رعایت کنه .
قطعا ممکنه درمانگران اشتباه کنند ، چون یک انسان هستند . ولی آگاهی شما نسبت به این موارد خیلی ادامه راه رو متفاوت میکنه .
8 نظر
عالی بود استاد 👌🏻👌🏻
سپاس فراوان 🙏🌺
ممنون از توجه شما 🌹
عالی بود استاد 👌🏻👌🏻
سپاس فراوان 🙏🌺
ممنون از توجه شما 🌹
بسیار کاربردی💜
سپاس از شما 😊✨
بسیار کاربردی💜
سپاس از شما 😊✨