بررسی روانشناسی الگوپذیری نوجوان از بیلی آیلیش
مدت زمان تخمینی مطالعه: 7 دقیقه
بررسی روانشناسی الگوپذیری نوجوان از بیلی آیلیش
چرا نوجوانان به بیلی آیلیش علاقه مندند و از اون الگو میگیرند ؟
بیلی آیلیش (Billie Eilish) یک خواننده، ترانه سرا ، آهنگساز و بازیگر بسیار جوان متولد سال 2001 است.
او از سن نوجوانی یعنی 14 سالگی با اولین آهنگ خودش (Ocean Eyes) بسیار معروف شد.
بیلی با وجود سن بسیار کم خود توانست اکثر جوایز مهم و ارزشمند موسیقی جهان از جمله گرمی را کسب کند و در موفقیت و محبوبیت به نقطهای برسد که حتی بزرگسالان هم آرزوی رسیدن به آن را دارند.
بنابراین عجیب نیست اگر نوجوانان با توجه به ویژگیهای خاص دوره نوجوانی به بیلی آیلیش علاقمند شوند و سعی کنند از او الگوپذیری کنند.
روانشناسی الگوپذیری نوجوانان
دوره نوجوانی دوره هویت یابی است. نوجوان دیگر کودک نیست و تمایل دارد بزرگ شدن و استقلال خود را هم به والدین و اطرافیان و هم به خودش ثابت کند.
به همین دلیل تلاش میکند سلیقه و علائقی متفاوت از والدینش داشته باشد و به این روش ابراز وجود کند. ظاهر نوجوان یکی از مولفههایی است که بسیار برایش اهمیت دارد و حتی از طریق آن برخی از ارزشهای خود را نشان میدهد.
در سالهای اولیه نوجوانی، او برای یافتن هویت خود نیاز به الگو دارد. او چون قصد دارد استقلال خود را به والدین نشان دهد پس نمیتواند آنها را به عنوان الگو انتخاب کند. درنتیجه به دنبال کسی است که به نظرش ارزشمند و دوست داشتنی باشد و با این روش مورد تایید و توجه دیگران قرار بگیرد.
اغلب نوجوانان از سلبریتیها مانند فوتبالیستها، بازیگران و یا خوانندهها الگوپذیری میکنند؛ به ویژه اگر ببینند آن فرد بین گروه همسالانشان هم بسیار محبوب و مورد تایید است.
اگر در اطرافتان نوجوانی داشته باشید احتمالا پوستر قهرمان مورد علاقهاش را بر دیوار اتاقش دیدهاید و یا متوجه شدهاید که در اینستاگرام صفحه آن فرد و حتی فن پیجهای او را دنبال میکند.
براساس روانشناسی الگوپذیری نوجوانان، یک وابستگی عاطفی مقطعی نسبت به فرد قهرمان در نوجوان ایجاد میشود. او ظاهرش را به شکل قهرمانش درمیآورد، حتی مثل او حرف میزند و شاید آرزویش هم این باشد که روزی به موفقیتی مانند قهرمانش برسد.
این موضوع اگر تاثیر نامناسبی بر زندگی نوجوان نگذارد معمولا طبیعی است و با گذشت زمان و البته مواجهه درست بزرگترها، کاهش پیدا میکند.
الگوپذیری نوجوانان از بیلی آیلیش
بسیاری از نوجوانان سراسر دنیا و همین طور ایران طرفدار بیلی آیلیش هستند و نه فقط کارهای موسیقی او، که سبک زندگی و لباس پوشیدنش را هم تقلید میکنند.
الگوپذیری نوجوانان از بیلی آیلیش به قدری زیاد است که احتمالا در چند سال اخیر نوجوانهایی را دیدهاید که لباسهای بسیار گشاد و اورسایز و شلوار بگ میپوشند، به تیپ unisex علاقه دارند و اگر والدین به آنها اجازه دهند دوست دارند موهایشان را به رنگ سبز فسفری یا بنفش و آبی درآورند.
شاید هم Blohsh نماد معروف بیلی آیلیش را دیده باشید که روی تیشرت، کلاه، کیف و حتی جوراب نوجوانان چاپ شده است.
علت الگوپذیری نوجوانان از بیلی آیلیش
بیلی یک نوجوان است که به سرعت مسیر موفقیت را طی کرده است و به قلههای شهرت و محبوبیت رسیده است.
همه اینها نه تنها خواسته های نوجوانان بلکه خواسته اغلب بزرگسالان هم هست.
نوجوانی سنی است که تعارض زیادی بین ارزشهای دیکته شده والدین با تمایلات نوجوان وجود دارد.
نوجوان دوست دارد همانگونه که هست، پذیرفته شود و مورد توجه قرار بگیرد؛ درحالیکه ممکن است بسیاری از رفتارهای او مورد تایید والدین نباشد.
سبک لباس پوشیدن بیلی آیلیش و رفتارش دربرابر رسانهها این سرکشی و انرژی نوجوانی را به خوبی نشان میدهد.
او لباسهایی را میپوشد که هم بسیار مورد توجه و هم مورد انتقاد دیگران است؛ اما به حرف کسی اهمیت نمیدهد.
لباسهای او، رنگ موهایش و موسیقیش حس رها بودن از چارچوبها را نشان میدهد. او سعی میکند به چیزی که خودش دوست دارد پایبند باشد و احساس راحتی کند.
دختران نوجوان با پوشیدن لباسهای گشادی که تفاوتی با لباس پسرها ندارند شاید به نوعی عدم تمایل خود را به قید و بندهایی که جامعه برای دختران تعیین کرده است، نشان میدهند. آنها به این وسیله ابراز میکنند که دوست دارند مطابق میل خود رفتار کنند و محدودیتها را نمیپذیرند.
همچنین نشان میدهند که دوست ندارند بابت ظاهر و بدنشان قضاوت شوند و اظهارنظری در این مورد بشنوند.
برخورد درست در روانشناسی الگوپذیری نوجوانان
در روانشناسی الگوپذیری نوجوانان، مواجهه درست و مناسب والدین بسیار مهم است.
الگوی نوجوان، قهرمان اوست و اصلا دلش نمیخواهد کسی بابت این علاقه او را سرزنش کند. او بسیاری از ارزشهای مورد تایید خود را در وجود الگویش پیدا کرده است و برخورد بد با آن میتواند به معنی تمسخر هویت جدید نوجوان باشد.
برخورد تند با نوجوان برای تغییر ظاهرش و یا سرکوب علاقه او به الگو و قهرمانش، نه تنها این علاقه را کم نمیکند بلکه موجب تشدید وابستگی عاطفی به الگو و فاصله گرفتن نوجوان از والدینش میشود.
رفتارهای او در این سن بیشتر هیجانی است و بسیاری از دلایل منطقی والدین را نمیپذیرد و حتی قبول ندارد.
به جای سعی در تغییر علائق و احساسات نوجوان، بهتر است والدین همدلی بیشتری با او نشان دهند.
نوجوانی که با شبیه کردن خود به افراد مشهور درصدد کسب توجه و اعتبار از اطرافیان است، بیش از هر چیزی نیاز دارد که بداند به همان صورتی که هست دوست داشتنی و باارزش است. پذیرش نوجوان، میزان عزت نفس او را بالا میبرد.
با افزایش میزان صمیمیت والدین و نوجوان میتوان به مرور به او توضیح داد که آنچه که از شهرت و زندگی شاد و راحت در افراد معروف میبینیم تنها بخشی از واقعیت زندگی آنهاست و در زندگی افراد مشهور هم مشکلاتی وجود دارد.
با افزایش سن نوجوانان، آنها کم کم هویت خود را پیدا میکنند و رفتارها، عادتها و حتی ظاهرشان ثبات بیشتری مییابد.
همان طور که درمورد بیلی آیلیش میبینیم که در ماههای اخیر و در 21 سالگی، استایل خود را کمی تغییر داده است و رفتار و پوشش و حتی موسیقیش متفاوت شده اند.