با کم حوصلگی بیحوصلگی در نوجوانان چکار باید کرد؟
با کم حوصلگی بیحوصلگی در نوجوانان چکار باید کرد؟
بیحوصلگی یکی از مهمترین مشکلات روان درمانی بوده که تا درصد بالایی ممکن است فرد را مبتلا به بیماریهای دیگری مانند افسردگی کند.بیحوصلگی در تمامی ردههای سنی رخ میدهد
اما بروز آن در سنین نوجوانی که پرشورترین دوران در طول زندگی یک فرد محسوب میشود موضوعی مهم و قابل بررسی است.بیحوصلگی در نوجوانان میتوانند علل و دلایل مختلفی داشته باشد؛
مهمترین علت بیحوصلگی دائم در نوجوان عدم داشتن هدف و یا داشتن مشکلات درونی در فرد نوجوان است.
مشکلات خانوادگی، بیماریهای ارثی، عدم وجود فعالیت روزانه مورد علاقه و یا خستگی و کسالت همگی میتوانند یکی از دلایل شکلگیری بیحوصلگی در نوجوانان باشد.
چرا حوصلهمان سر میرود؟
بیحوصلگی یک اتفاق روانی موقت است؛
علت بیحوصلگی دائم در نوجوان این است که فرد احساسات خوشایندی درباره زندگی و کار خود نداشته باشد و در نهایت منجر به حس کسالت شود.
در نوجوانان نیز بیحوصلگی به همین منوال بوده؛
نوجوان بر اثر اتفاقات بیرونی حالتی روانی را تجربه میکند که خود را خسته و بی انگیزه نسبت به انجام کارهای روزانه خود نشان میدهد.
بیحوصلگی در نوجوانان میتواند گاهی بر اثر فشار بیش از حد دروس و مدرسه، فشارهای خانوادگی برای دریافت نمره بهتر، عدم داشتن تفریحها مفرح و یا عدم رسیدن به خواستههای فردی نوجوان باشد.
بیحوصلگی درمان خاصی ندارد اما میتوان با استفاده از راهکارهایی این حس روانی را در فرد نوجوان کنترل کرد؛
عدم کنترل این حتی میتواند باعث پیشرفت حس پوچی در نوجوان شده و وی را به ورطه افسردگی نیز بکشاند.
علائم بیحوصلگی در نوجوانان
بیحوصلگی در نوجوانان علائم مختلفی دارد؛ علائم و علت بیحوصلگی دائم در نوجوان به شرح زیر است:
- عدم داشتن استراحت کافی، خواب آلودگی و یا خواب بیش از حد
- تغذیه ناکافی، بیش از حد غذا خوردن و یا نخوردن غذا
- نداشتن تفریحات مختلف و نداشتن میل به تفریح با همسالان به خصوص در نوجوانان
- ادراک ضعیف زمان و درک نکردن گذر زمان
- دریافت ضعیف دروس در مدرسه و عدم علاقه برای فهمیدن و حل درسها
- عدم انتخاب و انجام فعالیتهای روزانه بر اساس زمان مشخص
- از دست دادن علاقه برای انجام کارهایی که در گذشته با علاقه انجام میشد
- ترس از انجام کارهای جدید
- انجام کارهای با زمانی طولانی و به صورت خسته و بیحوصله
- نداشتن برنامهریزی و هدف برای آینده و تحصیل شایعترین علت بیحوصلگی دائم در نوجوان است.
عوارض بیحوصلگی دائم در نوجوانان
افسردگی تنها عوارض بیحوصلگی نبوده بلکه ممکن است این موضوع تاثیرات دیگری نیز روی نوجوان بگذارد. طبق تحقیقات به عمل آمده 17 درصد نوجوانانی که دچار بیحوصلگی میشوند دچار مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی میشوند. این موضوع میتواند تا 50 درصد در بین نوجوانان 12 تا 17 سال افزایش داشته و چنین خطری آنها تهدید کند.
دیگر عوارض بیحوصلگی جایگزین کردن فعالیتهای بیهدف با فعالیتهای روزمره و عادی آنها است. نوجوانان بیحوصله برای درمان و یافتن راهحلی برای حال خود به سراغ کارهایی بی هدف مانند وقت گذرادن با دوستان ناباب بروند.
تغییر ناگهانی ظاهر و استفاده از لباسهای خارج عرف نیز دیگر عوارض بیحوصلگی دائم در نوجوانان بوده که در دراز مدت ممکن است به عادت آنها تبدیل شده و در شخصیت جوانی آنها نیز تاثیر بگذارد.
بیحوصلگی در نوجوان اگر اهمیت لازم را دریافت نکند میتواند به راههای بدی کشانده شود و ممکن است بیرون کشیدن نوجوان از این راهها بسیار مشکلتر از حل بیحوصلگی در ابتدا باشد؛ پس بهتر است قبل از این که دیر شود علت بیحوصلگی دائم در نوجوان خود را شناسایی و درمان کنید.
استفاده از نظریات یک مشاور مخصوص کودک و نوجوان میتواند در این زمینه بسیار پاسخگو باشد تا علاوهبر ایجاد نشدن عوارض ذکر شده، نوجوان تا سر حد افسردگی نیز کشانده نشود.
در این مطلب نیز پنج راهکار برای رفع بیحوصلگی در نوجوانان ذکر شده است که در کنار کمک از مشاور میتوان از آنها نیز بهره برد.
پنج راهکار برای رفع بیحوصلگی در نوجوانان
برای درمان بیحوصلگی در نوجوانان ممکن است با رویکردهای مختلفی از جانب آنها روبهرو شوید؛ رویکرد اول دوری کردن است که در طی آن نوجوان تمایلی برای درمان و حتی صحبت کردن با والدین را ندارد، رویکرد دوم نزدیکی رفتاری است؛
این بدین معنا است که نوجوان برای فرار از بیحوصلگی خود و واکنش پدر و مادر خود را به موضوعی وابسته کرده و در مقابل آن نیز وابستگی نشان میدهد؛ به طور مثال، به صورت بیمارگونهای به درس و تحصیل خود توجه میکند و در مقابل سایر بخشهای زندگی بی توجه است.
برای روبهرویی با چنین نوجوانی بهتر است از پنج راهکار استفاده کرده تا علاوهبر درمان این موضوع، نوجوان را به سمت و سویی دیگر نکشاند.
راهکار اول: بررسی و پایش میزان خستگی و غذا خوردن نوجوان، اولین نشانه بیحوصلگی و عدم تمایل به خواب و یا برعکس، خواب زیاد و نخوردن غذا است. با بررسی این مهم میتوان این موضوع را در کنترل گرفته و با استفاده از روشهای ترغیبکننده وی را به خوردن و خوابیدن صحیح دعوت کرد.
راهکار دوم: همکاری کردن با نوجوان است و در این مرحله شما با نوجوان همانند دوست رفتار کرده و به برنامهریزی زندگی وی کمک کنید. مشغلههای زندگی والدین نباید موجب دوری آنها از نوجوان شده بهتر است
تمامی فعالیتهای نوجوان به صورت غیر مستقیم زیر نظر پدر و مادر باشد. والدین در این مرحله بهتر است با صحبت کردن به علایق و خواستههای نوجوان گوش فرا داده و بر همین اساس و به کمک وی برنامهریزی دقیق تهیه کنند.
راهکار سوم: استقلال کافی به فرزندان خود بدهید. همانطور که بایستی روی کارهای نوجوان تمرکز و کنترل داشته باشید به همان میزان نیز بایستی به وی آزادی عمل داده تا بتواند کارهای مورد علاقه خود را با فراق بال انجام دهد.
محدود کردن نوجوان هیچ نتیجه مثبتی ندارد و به شدت در کسب آزادی وی نسبت به خانواده چه در سن الان خود و چه در آینده تاثیر مستقیمی دارد.
راهکار چهارم: آموزش صحیح در زمینه احساسات چهارمین راهکار است. بهتر است بروز صحیح احساسات و تجربه کردن شرایط مختلف و جدید را به نوجوان آموخت و نگران کارهای وی نبود.
راهکار پنجم: تنهایی میتواند علت بیحوصلگی دائم در نوجوان شما باشد؛ پس نوجوان خود را تنها نگذارید. نوجوان بیحوصله هیچ گاه نباید خود را در بستر خانواده تنها تصور کند؛ زیرا که این حس به بیحوصلگی وی دامن زده و ممکن است آن را تشدید کند.
حضور والدین در کنار نوجوان به صورت صحیح راهحل بسیاری از مشکلات نوجوان بوده و در آینده وی نیز تاثیر شگرفی دارد.
برای ارتباط بیشتر با ما نظرات خودتان را با ما در میان بگذارید .
2 نظر
ممنون خیلی خوب بود
ممنون خیلی خوب بود