علائم بلوغ زودرس در نوجوانان و مشکلات ناشی از آن

علائم بلوغ زودرس در نوجوانان و مشکلات ناشی از آن

علائم بلوغ زودرس در نوجوانان و مشکلات ناشی از آن-دکتر یاسین نجفی زادگان

علائم بلوغ زودرس در نوجوانان و مشکلات ناشی از آن

بلوغ زودرس چیست؟ آیا این پدیده مشکلاتی را برای افراد خصوصاً نوجوانان به وجود می‌آورد؟ راه‌های درمان این پدیده چیست؟ در این مقاله قصد داریم به موضوع بلوغ زودرس در نوجوانان و همچنین مشکلات ناشی از آن بپردازیم. علاوه‌بر آن سؤالات شما را در رابطه با درمان این پدیده پاسخ دهیم.

از این رو خواهشمندیم تا انتهای این مقاله مفید و کاربردی با ما همراه باشید. تا از طریق خواندن آن به تمامی سؤالات خود پاسخ دهید. همچنین ابهامات موجود در ذهن‌تان را برطرف سازید.

به طور کلی بلوغ زودرس ناشی از طی نشدن مراحل طبیعی رشد در نظر گرفته می‌شود که امروزه در جوامع افزایش پیدا کرده است. این موضوع باعث ایجاد ترس و نگرانی در ذهن فرزندان و والدین شده است.

امروزه به دلیل به وجود آمدن و ظهور فناوری‌های مختلف، سن بلوغ در حال پایین آمدن است. به همین دلیل است که فرزندان و والدین همواره سؤالات و ابهامات را در زمان خود می‌پرورانند. همچنین نگرانی‌هایی را جهت این موضوع احساس می‌کند.

بلوغ زودرس چیست؟

به طور کلی بلوغ از نظر لغوی به معنای “رسیدن به رشد” است. بسیاری از کارشناسان و متخصصان مرحله بلوغ را یک مرحله بحرانی می‌دانند که در جریان زندگی، یک تغییر و تحول بزرگ به وجود می‌آید. این مرحله دارای ویژگی‌ها و شرایط خاصی است، برای آن که مفهوم بلوغ زودرس بهتر و قابل درک تر شود، مثالی برای‌تان ارائه می‌دهیم.

آیا تاکنون میوه نارس را زودتر از موعد چیده‌اید؟ در این حالت میوه به جای آن که شرایط طبیعی رشد خود را طی کند، تغییر و تحولاتی در آن به وجود می‌آید. ممکن است پس از چیدن آن، برای رسیدن میوه آن را در معرض مواد شیمیایی و گازها قرار دهید؛ اما آن میوه دیگر شرایط طبیعی خود را نخواهد داشت. بنابراین قطعاً با میوه‌ای که در شرایط طبیعی خود رشد و پرورش یافته است، متفاوت خواهد بود.

بلوغ زودرس برای کودکان و نوجوانان نیز دقیقاً شبیه به این مسئله است. در واقع اگر کودکان و نوجوانان در معرض انواع سموم محرک در اجتماع قرار بگیرند، دچار بلوغ زودرس می‌شوند.

این موضوع باعث می‌شود که این افراد بدون آن که توانایی و علم مقابله با اژدهای نفس خود را داشته باشند، به این محرک‌ها بپردازند. در واقع بلوغ زودرس باعث می‌شود پیش از آنکه نوجوانان عقل خود را به قدر کافی تقویت کنند و علم و آگاهی خود را در رابطه با هیجانات نفسی، جنسی و… کنترل کنند، با آ‌ن‌ها مواجه شوند.

در واقع آن‌ها به طور یک‌باره در یک پیکار و نبردی نابرابر قرار می‌گیرند. که اغلب اوقات بازنده خواهند بود. چرا که آمادگی مقابله در این نبرد را ندارند.

مشکلات بلوغ زودرس در نوجوانان

به طور کلی بلوغ زودرس مشکلات متعددی را برای نوجوانان به وجود می‌آورد. در این بخش از مقاله قصد داریم به معرفی و شمارش برخی از این مشکلات بپردازیم؛ از این رو مشکلات بلوغ زودرس در نوجوانان عبارتند از:

  • کوتاه شدن قد

به طور کلی زمانی که مراحل بلوغ پایان می‌یابد، رشد بدن نیز متوقف می‌شود. هنگامی که بلوغ زودرس برای افراد اتفاق بیفتد، زودتر از بلوغ طبیعی پایان می‌یابد. بنابراین رشد کودکان در سنین پایین‌تر متوقف می‌شود.

به همین دلیل است که معمولاً کودکانی که دچار بلوغ زودرس می‌شوند، نسبت به سایر افراد که بلوغ طبیعی خود را طی کرده‌اند از قد کوتاه‌تری برخوردار هستند.

  • مشکلات رفتاری

یکی دیگر از پیامدهای بلوغ زودرس مشکلات رفتاری است. مطالعات نشان داده است که افرادی که به بلوغ زودرس دچار می‌شوند، خصوصاً کودکانی که در رشد خود تأخیر دارند، همواره دارای مشکلات رفتاری هستند. البته بسیاری از متخصصان در این زمینه وجود دارند که احتمال صحت این قضیه را ناچیز می‌دانند.

  • استرس داشتن

به طور کلی بلوغ خود به خود، کودکان و نوجوانان را وارد مرحله طوفانی می‌کند؛ حتی اگر به موقع و درست اتفاق بیفتد. از این رو بلوغ در سنین پایین‌تر و در بچه‌های کوچکتر می‌تواند استرس و فشار بیشتری را برای آن‌ها به دنبال داشته باشد.

در این دوره آن‌ها احساس ناخوشایندی پیدا می‌کنند. هنگامی که می‌بینند از لحاظ ظاهری و فکری با هم سن و سالان خود متفاوت هستند.

به طور کلی عادت ماهانه برای دختران ۹ ساله و یا کوچک‌تر یا کسانی که دچار تأخیر رشد شده‌اند ممکن است نگران کننده باشد. از این رو وظیفه والدین این است که با آموزش به کودکان خود در رابطه با تغییرات این دوران، به آن‌ها در سپری کردن این دوره کمک کنند تا دچار اختلالات خطرناک و جبران‌ناپذیر نشوند.

  • سایر موارد

امروزه مشکلات و موارد بسیار زیاد دیگری وجود دارند که احتمال می‌دهند ناشی از بلوغ زودرس در نوجوانان باشد. صحت این موارد در حال بررسی است. برای اثبات چنین ادعاهایی نیاز به تحقیقات بسیار زیاد و مداوم داریم.

به عنوان مثال برخی از مطالعات نشان می‌دهند که بلوغ زودرس در دختران باعث افزایش اندک خطرات ابتلا به سرطان سینه در مراحل و سنین بالاتر را دارد. تمامی این موارد توسط متخصصان این زمینه بررسی و ارزیابی می‌شوند تا تأثیر واضح و دقیق آن‌ها روی افراد مشخص شود.

درمان بلوغ زودرس

با وجود آنکه پدیده بلوغ زودرس یک پدیده حیاتی، خطرناک و مهم در نظر گرفته می‌شود؛ اما بسیاری از موارد در درمان این موضوع تأثیر گذارند. به عنوان مثال، والدین می‌توانند تاثیرات بسیار زیادی را روی این پدیده داشته باشند.

همچنین کودکان خود را برای رویارو شدن با این موضوع آماده سازند. در واقع والدین نباید بلوغ زودرس را یک بیماری ترسناک در نظر بگیرند. آن‌ها باید کودکان خود را با تغییراتی که در دوره بلوغ اعمال می‌شود، آشنا سازند.

لازم است عنوان کنیم بسیاری از کودکانی که دارای علائم بلوغ زودرس هستند از لحاظ پزشکی، سلامت روانی و جسمی دارند. به بیان دیگر بیمار در نظر گرفته نمی‌شوند. بسیاری از مشکلات رفتاری آنها نیز پس از اتمام دوره بلوغ بر طرف خواهد شد.

از دیگر مواردی که ممکن است روی کنترل پیامدهای ناشی از بلوغ زودرس تاثیرگذار باشد؛ مدرسه است. امروزه در دوران تحصیلی باید مدیران و مشاوران مخصوص در مدارس وجود داشته باشند.

تا بتوانند هیجانات موجود در رفتار کودکان و نوجوانان را با مهارت کنترل کنند. همچنین در رابطه با مسائل مربوط به بلوغ با کودکان و نوجوانان صحبت کنند. در واقع هرچند وقت یکبار جلساتی را در رابطه با پیرامون مسائل مربوط به بلوغ و بلوغ زودرس برگزار کنند تا دانش آموزان آگاهی و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهند.

آماده سازی کودکان و نوجوانان باعث می‌شود هنگامی که آن‌ها در مواجهه با بلوغ طبیعی و یا بلوغ زودرس قرار گرفتند، بتوانند آرامش خود را حفظ کنند و دچار مشکلات و پیامدهای ناشی از این پدیده نشوند.

همان طور که گفته شد پیامدهای ناشی از بلوغ زودرس محدود و گذرا هستند، در صورتی که بتوان آن را کنترل کرد. کنترل کردن آن نیز تنها از طریق داشتن علم و آگاهی کافی و لازم به هنگام مواجه شدن با آن پدیده انجام می‌شود.

سخن پایانی

با توجه به مطالب و نکاتی که در رابطه با بلوغ زودرس در این مقاله ارائه نمودیم، دریافتیم این پدیده دوره بسیار حیاتی و مهمی در نظر گرفته می‌شود؛ از این رو افراد باید به هنگام مواجه شدن با آن، علم و آگاهی کافی داشته باشند.

دلیل به وجود آمدن مشکلات ناشی از بلوغ زودرس این است که افراد آمادگی و علم کافی و لازم را برای رویارویی با این پدیده ندارند. اما در صورتی که بتوانیم کودکان و نوجوانان جامعه خود را آماده سازیم، آن‌ها می‌توانند این شرایط را به خوبی کنترل کنند و از این دوره بسیار مهم و سخت، پیروز بیرون بیایند.

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
راهنمای جامع مقابله با افسردگی

هر آنچه درباره افسردگی باید بدانید + آزمون سنجش افسردگی

آنچه در این پست میخوانید پرسشنامه افسردگی + آنلاین و رایگانچه کسی افسرده میشود؟علت های افسردگی چیست؟چطور رفتار پر افسردگی…

بیشتر بخوانید
درمان بیخوابی

بیخوابی را چگونه درمان کنیم ؟ | علت + ۱۲ درمان بدون دارو

آنچه در این پست میخوانید چگونه بر بیخوابی غلبه کنید۱- نظم دادن به زمان خواب۲- جلوگیری از چرت زدن۳- تخت‌خواب…

بیشتر بخوانید
تعرض جنسی در کودکان و آسیب در بزرگسالی

سو استفاده جنسی از کودکان و مشکلات در بزرگسالی ؛ آری یا خیر ؟!

آنچه در این پست میخوانید آیا قربانی سو استفاده جنسی شدن در دوران کودکی به بروز مشکلاتی در دوران بزرگسالی…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.